Quark vs InDesign

Har nå jobbet med Quark i et års tid, men klarer ikke å bli fortrolig med det.
Har ikke klart å finne noe som er positivt med Quark, vi sitter på Quarkxpress v6.52 pga kompabilitet med andre programmer i produksjonen, men alikevel.

Så det jeg lurer på, er om det er noen som har erfaring med både Quark og InDesign som vet om noen ting som Quark kan som ikke InDesign kan? Bare èn liten ting som er positivt med Quark?

Selv klarer jeg bare å komme på en ting, og det må være at Quark kjører lettere en indesig, men det bør ikke være noe problem for noen som jobber innenfor grafisk å kjøre ID. Altså ikke så positivt alikevel…

Scripting i InDesign

I dag holdt jeg foredrag om scripting i InDesign på Indesign-konferansen i Oslo. Under foredraget viste jeg totalt 19 forskjellige script som hver for seg gjør hverdagen enklere, sparer deg for tid eller gjør ting som er vanskelig ellers. Her er infoen som blir lagt ut host IGM etter foredraget:

Script og sånt:

Lær å scripte InDesign:
Adobe scripting Guide
Adobe InDesign CS2 Official JavaScript Reference
Adobe InDesign Scripting Tutorial
Applescripting InDesign

Ressurser med mange script og referanser til script:
Adobe Exchange
Benedikt Gross
Marc Autret
InDesign Secrets
Indesign Magazine har mange artikler om scripting og mye annet gøy om InDesign

Script som ble nevnt i foredraget:
TextStylesReporter – dokumenterer tekstmalene i et dokument
Cornereffects – Avrunding av enkelthjørner på bokser (Innebygd)
MakeGrid – Lag en grid (rutemønster) av ett objekt (Innebygd)
AddGuides – Lag hjelpelinjer rundt ett eller flere objekter (Innebygd)
ExportAllStories – Eksporterer ut all teksten i ett dokument til feks RTF-fil (Innebygd)
FindChangeByList – Rydder opp i en tekst gjennom å gjøre mange søk/erstatt i ett (Innebygd)
Sort Paragraphs – Sorterer avsnitt (Innebygd)
TabUtilities – Lar deg sette tabulatorer ut fra hvor i teksten du er (Innebygd)

ShowImageProperties – Viser ekstra informasjon om et bilde
FindImagesByDPI – Finner alle bilder med en oppløsning under en angitt verdi
ImageNameTag – Legger på en etikett på hvert enkelt bilde
FindChangeByColor – Erstatter alle forekomster av en farge med en annen
GraphTools – Lager vertikale og horisontale stolpegrafer
Claquos! – Lage kakediagrammer
MultiPageImport – Importer flersidige dokumenter og tilpass til dokumentformatet
AlignLeftEdges – Sørger for å venstrestille titler og annet som får et (ufrivillig) innrykk
Undo History – Gir deg en oversikt over historikken din og lar deg gå tilbake til et hvilket som helst tidligere punkt
CalendarWizard – Lag din egen kalender!

Noen tips:
Script i CS3 legges innenfor mappen Scripts/Scripts Panel inne i InDesign-mappen.
Script i CS2 legges innenfor mappen Presets/Scripts inne i InDesign-mappen.
Av og til dukker det opp eldre script som ikke lar seg kjøre. Det er fordi CS3 har endret dokumentmodell. De scriptene legger du i en egen mappe som heter Version 4.0 Scripts og ligger i Scripts Panel-mappen.
Du kan sortere scriptene ved å legge til XX) foran navnet hvor XX er et tall fra 00-99. Det laveste tallet kommer først.
Det er lurt å endre navn på JavaScript som har etternavn .js til etternavnet .jsx. Da vil de åpnes i Adobes ExtendScript Toolkit fremfor standardprogrammet for Javascript (som ofte er Dreamweaver)

Moro med ID CS4

Jeg har ikke brukt mye tid på de nye tingene i CS4 hittil, men leste en blogg av Tim Cole som trigget fantasien. Bloggen handler om de nye GREP-styles og Line-styles som er en del av de nye avsnittsmalene i CS4. Line-styles fyller et gammelt behov og utvider dagens nestede maler, slik at man for eksempel kan fomatere første linje i kapiteler.

GREP-styles er et godt eksempel på en ide jeg ikke visste jeg trengte, men som kan være utrolig nyttig. Eksempelet Tim Cole bruker er i forhold til URLer, som kan formatteres automatisk og dynamisk. For meg blir det litt mye Word over det. Men så kom jeg til å tenke på noe som kan være ett nyttig bruksområde… I avis bruker man nemlig rett som det er titler med understreking. Det har alltid vært noe herk fordi det ser så utrolig stygt ut når underliggerne på bokstavene også understrekes (og underliggerne går rett i streken). Men med GREP-styles bør det så absolutt være mulig å si at teksten i et avsnitt skal understrekes – med mindre det er en av bokstavene gjpqy selvsagt, som blir formattert normalt. Andre eksempler finnes helt sikkert, og det blir spennende å eksperimentere med.

The Rather Difficult Font Game

The Rather Difficult Font Game

Ooo, vrient: The Rather Difficult Font Game

Mondrianum flytter Kuler til skrivebordet

Mange har blitt oppmerksom på Kuler spesielt etter at Illustrator fikk støtte for den utrolige kule fargeteknologien. Det vesle selskapet Lithoglyph har ute en betaversjon av (den merkelig navngitte) system-pluginen Mondrianum

Mondrianum gjør noe så kult som å gjøre Kuler tilgjengelig som et ekstra valg i systemets fargepalett. Resultatet? Du kan velge farger fra Kuler i så godt som alle programmer. Verktøyet virker bare på Mac. Absolutt verdt å sjekke ut.

Flow endrer alt

Via diverse blogger (John Nack hos Adobe og David Blatner hos Mogo Media ) er jeg blitt gjort oppmerksom på et kommende program som vil endre hverdagen for mange av oss som arbeider med grafisk produksjon. Produktet er riktignok ikke klart ennå, men Flow har potensiale til å være en livredder for mange av oss.

Kort sagt er Flow et verktøy som følger med på det du gjør blant annet i programmene til Adobe og Apple. Programmet skjønner hva du holder på med og holder styr på hvordan ting hører sammen. Si at du kopierer et element fra Illustrator og inn i Photoshop. Så lagrer du bildet, og plasserer det inn i InDesign. Flow oppretter da en forbindelse mellom disse forskjellige dokumentene slik at du ikke i vanvare sletter en av dem. I tillegg håndterer programmet nyttige ting som versjonshåndtering, og gir deg oversikt over hvilke prosjekter du har holdt på med når (En drøm for alle som er sent ute med å fylle ut timelistene sine).

I vår digitale hverdan med ekstremt mange filer å passe på, vil Flow kunne sørge for at du aldri mer ødelegger et prosjekt ved å tukle med feil fil. Jeg gleder meg.

GridIron Software har også lagt ut en morsom teaserfilm på youtube som ikke sier noe særlig om prosjektet, men desto mer om designeres hverdag. Ekstra morsomt er klassifiseringen av en designer. Han har morsomme firkantede briller og bukkeskjegg. Noen som kjenner seg igjen i den?

Bokproduksjon i InDesign

Opp gjennom årene har jeg skrytt mye av InDesign, som jeg synes er et strålende verktøy for veldig mange. Det er imidlertid mangler der også, og spesielt de som er vant til å bruke strukturerte verktøy som Framemaker, synes InDesign kan være problematisk.
Siden InDesign er blitt en slags defacto standard for all grafisk produksjon, er det neppe noen overraskelse at det er utviklet en del innstikksmoduler for programmet. Spesielt gjelder det for områder som har manglende funksjonalitet i utgangspunktet – som for eksempel bøker. Her er noen av de nyttigste:

CrossReferences
Mange tror at kryssreferanser er en standard del av InDesign, men sliter med å finne det. Det er ikke så rart siden det ikke er en del av programmet. Denne pluginen er imidlertid helt genial til akkurat det.

Page Control
Denne er ikke så mye for bøker som for magasiner og andre designere. Den gjør det rett og slett mulig å ha forskjellige format på de ulike sidene i et InDesign-dokument.

InMath
For de som setter tekniske bøker er denne et må-ha. Verktøy for å sette matematiske formler med god typografi.

Barcodemaker
Denne lager forskjellige strekkoder fra InDesign, og det har vi jo alle bruk for.

Typefitter
Har man en gitt plass til teksten, men for mye tekst, hjelper denne til med å få teksten på plass samtidig som typografisk kvalitet ivaretas. Kraftige verktøy for å sette forskjellige valg rundt dette.

Mange som setter tekniske bøker har brukt, eller bruker Framemaker. Framemakers filer kan ikke uten videre åpnes i InDesign, men Framemaker har et Interchangeformat (som InDesign), hvor det finnes et filter for å åpne disse i InDesign.

MIF Filter for InDesign
Lar deg åpne filer eksportert fra Framemaker

Har du mange Framemaker-filer, er det nyttig å kunne konvertere disse samlet:
FM2MIF
Batchkonvertering av Framemaker-filer til MIF-filer (Maker Interchange Format) for åpning i Quark eller InDesign

Det finnes mange andre pluginmoduler for forskjellige behov, og sikkert også noen som er viktige for det du holder på med. Trykksakproduksjon er så mangt…

Arial og Helvetica (Nerdete)

Illustrasjonsbilde Helvetica og Arial

Inspirert av Helvetica-filmen jeg skrev om i går satt jeg meg ned for å se om det virkelig er så stor forskjell på Helvetica og Arial som Erik Spiekermann vil ha det til. I filmen fokuseres det mye på de små detaljene som gjør Helvetica til Helvetica. Derfor la jeg de rett og slett oppå hverandre i Bold-versjon for å se hva som skjer.

Det aller tydeligste er at den helt spesielle R i Helvetica er kraftig forflatet i Arial. Men det er også store forskjeller i avslutningene av grunnlinjene. Se for eksempel på t og s for gode eksempler. Se også på minuskel a og g som er ekstremt forskjellige i hvordan luften fordeles og brukes. Mens Helvetica får et harmonisk forhold mellom skrift og luft, henger Arial dårlig sammen.

Helvetica The Movie

I går fikk jeg omsider sett “årets film”, nemlig Helvetica The Movie
Filmen var artig, men noe langdryg. For oss typografinerder var det definitivt mye å hente av særhet, synspunkter og annet. Filmskaperne hadde funnet masse spennende designere, fra de tonangivende på den tiden Helvetica kom og frem til mer annerledes tenkende designere som Matthew Carter og Erik Spiekermann.

Personlig bruker jeg nesten ikke Helvetica. Det henger litt sammen med et typografisk grunnsyn hvor jeg mener skrfiten skal ha karakter og ikke være “usynlig”, men også med at jeg synes Helvetica etter hvert er blitt veldig oppbrukt (eller snarere Arial, men der er det ikke mange som ser forskjell – unntatt Erik Spiekermann da…!) og at jeg rett og slett synes den er ganske stygg.

Noen av de intervjuede i filmen skyr alt annet enn Helvetica. Jeg vil heller bruke forskjellige Sans-serif skriftsnitt. Akkurat nå liker jeg godt DIN, men det endrer seg jo fort.

Tilbake til filmen: Vi skal prøve å få til en visning hos Palografen nokså snart etter nyttår. Jeg vet at også Grafill i Bergen prøver å få til noe. Ta turen og se den hvis du er det minste interessert i typografi.

Illustrasjonen viser hvor mye total farge som brukes når en gitt gråtone konverteres til en gitt NADA-profil. Den blå og grønne kurven viser den opprinnelige NADA-profilen, mens den gule og røde viser den nye profilen fra juni 2007.

Mediegrafikk

Følges av 66 medlemmer.

Meninger, diskusjoner og faglige innspill rundt alt som har med mediegrafiker-faget å gjøre. Typografer, reprofolk, designere og trykkere er alle velkomne. Mer om sonen

Origo Mediegrafikk er en sone på Origo. Les mer
Annonse

Nye bilder