Viser arkivet for desember, 2007

Arial og Helvetica (Nerdete)

Illustrasjonsbilde Helvetica og Arial

Inspirert av Helvetica-filmen jeg skrev om i går satt jeg meg ned for å se om det virkelig er så stor forskjell på Helvetica og Arial som Erik Spiekermann vil ha det til. I filmen fokuseres det mye på de små detaljene som gjør Helvetica til Helvetica. Derfor la jeg de rett og slett oppå hverandre i Bold-versjon for å se hva som skjer.

Det aller tydeligste er at den helt spesielle R i Helvetica er kraftig forflatet i Arial. Men det er også store forskjeller i avslutningene av grunnlinjene. Se for eksempel på t og s for gode eksempler. Se også på minuskel a og g som er ekstremt forskjellige i hvordan luften fordeles og brukes. Mens Helvetica får et harmonisk forhold mellom skrift og luft, henger Arial dårlig sammen.

Helvetica The Movie

I går fikk jeg omsider sett “årets film”, nemlig Helvetica The Movie
Filmen var artig, men noe langdryg. For oss typografinerder var det definitivt mye å hente av særhet, synspunkter og annet. Filmskaperne hadde funnet masse spennende designere, fra de tonangivende på den tiden Helvetica kom og frem til mer annerledes tenkende designere som Matthew Carter og Erik Spiekermann.

Personlig bruker jeg nesten ikke Helvetica. Det henger litt sammen med et typografisk grunnsyn hvor jeg mener skrfiten skal ha karakter og ikke være “usynlig”, men også med at jeg synes Helvetica etter hvert er blitt veldig oppbrukt (eller snarere Arial, men der er det ikke mange som ser forskjell – unntatt Erik Spiekermann da…!) og at jeg rett og slett synes den er ganske stygg.

Noen av de intervjuede i filmen skyr alt annet enn Helvetica. Jeg vil heller bruke forskjellige Sans-serif skriftsnitt. Akkurat nå liker jeg godt DIN, men det endrer seg jo fort.

Tilbake til filmen: Vi skal prøve å få til en visning hos Palografen nokså snart etter nyttår. Jeg vet at også Grafill i Bergen prøver å få til noe. Ta turen og se den hvis du er det minste interessert i typografi.