Bokproduksjon i InDesign

Opp gjennom årene har jeg skrytt mye av InDesign, som jeg synes er et strålende verktøy for veldig mange. Det er imidlertid mangler der også, og spesielt de som er vant til å bruke strukturerte verktøy som Framemaker, synes InDesign kan være problematisk.
Siden InDesign er blitt en slags defacto standard for all grafisk produksjon, er det neppe noen overraskelse at det er utviklet en del innstikksmoduler for programmet. Spesielt gjelder det for områder som har manglende funksjonalitet i utgangspunktet – som for eksempel bøker. Her er noen av de nyttigste:

CrossReferences
Mange tror at kryssreferanser er en standard del av InDesign, men sliter med å finne det. Det er ikke så rart siden det ikke er en del av programmet. Denne pluginen er imidlertid helt genial til akkurat det.

Page Control
Denne er ikke så mye for bøker som for magasiner og andre designere. Den gjør det rett og slett mulig å ha forskjellige format på de ulike sidene i et InDesign-dokument.

InMath
For de som setter tekniske bøker er denne et må-ha. Verktøy for å sette matematiske formler med god typografi.

Barcodemaker
Denne lager forskjellige strekkoder fra InDesign, og det har vi jo alle bruk for.

Typefitter
Har man en gitt plass til teksten, men for mye tekst, hjelper denne til med å få teksten på plass samtidig som typografisk kvalitet ivaretas. Kraftige verktøy for å sette forskjellige valg rundt dette.

Mange som setter tekniske bøker har brukt, eller bruker Framemaker. Framemakers filer kan ikke uten videre åpnes i InDesign, men Framemaker har et Interchangeformat (som InDesign), hvor det finnes et filter for å åpne disse i InDesign.

MIF Filter for InDesign
Lar deg åpne filer eksportert fra Framemaker

Har du mange Framemaker-filer, er det nyttig å kunne konvertere disse samlet:
FM2MIF
Batchkonvertering av Framemaker-filer til MIF-filer (Maker Interchange Format) for åpning i Quark eller InDesign

Det finnes mange andre pluginmoduler for forskjellige behov, og sikkert også noen som er viktige for det du holder på med. Trykksakproduksjon er så mangt…

Kommentarer

Fin-fin post. Takk skal du ha!

Synes det er rart at det å f.×. kunne ha forskjellig format på de enkelte sidene ikke er en del av Indesign i utgangspunktet. Skal sjekke ut den plug-in’en i alle fall!

På samme måte synes jeg det er rart at ikke Adobe har kjøpt opp Genuine Fractals og inkludert den i Photoshop core. Genuine Fractals bruker fraktaler for å forstørre et bilde i mye større skala enn det Photoshop klarer med sin resampling (uten at kvaliteten forringes). Det er noe som alle trenger og som følgelig burde vært en del av core.

Helt enig med deg i at vi burde hatt støtte for forskjellige formater i samme dokument. Til og med QuarkXPress har jo hatt det lenge nå. Men det er et faktum at det er mye som mangler i basisproduktet InDesign. David Blatner hadde en omfattende og morsom post om det for en god stund siden, inkludert en lang liste over hva Quark kan, som ikke InDesign kan.

Når det gjelder Genuine Fractals er jeg enig med deg i at resamplingfunksjonene i Photoshop (Hvor basisfunksjonaliteten har vært uendret siden versjon 1!) ikke er bra nok. Det er ikke dermed sagt at Genuine Fractals er det beste alternativet. Mange har feks skrytt av pxl Smartscale (som kanskje er blitt en del av Genuine Fractals?) og jeg har da definitivt også vært borti andre varianter som også gjør en god jobb.

Wow! Det var en ganske lang liste (spesielt hvis man regner med de 65 featurene han ikke tok med). De fleste av forslagene var berettigede, men relativt ubetydelige (nice to have, men ikke umulige å leve uten). Hvis JPG2000 er vesentlig bedre, ville kanskje det vært en av de viktigste featurene å få på plass?

Flere av tingene han nevner går på integrasjon med de andre Adobe-produktene – der kunne jeg selv gitt dem en liste med 100+ forbedringsforslag. I alle fall bruker alle nøkkelapplikasjonene panelsystemet Adobe overtok fra Macromedia, i CS3. Det var en viktig ny feature som jeg hadde savnet lenge (samt det å kunne ha nestede folders i PS, og å kunne flytte flere lag i foldere samtidig – utrolig enkel forbedring – men faen så mye bedre!).

Angående forstørring: En god del av de viktige plug-in’ene som onOne Software eier – inkl pxl Smartscale – ble kjøpt fra et firma som jeg ikke husker navnet på akkurat nå. Deretter har onOne gjort små forandringer på dem. For eksempel inneholder Genuine Fractals en del av funksjonaliteten til pxl Smartscale.

Samma hvilke merke man bruker, bare det funker bra.

Angående JPEG2000. Så vidt jeg har forstått er Adobe i ferd med å fase det helt ut, siden det ikke er blitt noen standard blant kameraleverandørene. Eksempelvis blir ikke lenger JPEG2000-støtte installert som standard med Photoshop og det kan virke som Adobe heller satser på JPEG XR

En plug-in som kunne vært jævlig nyttig var en som tilbydde funksjonalitet for å kunne organisere fontene i tag-baserte kategorier (serif, sans, fantasi, sjablong, skrivestiler, kalligrafi, gotisk, condensed, extended, osv.), slik at man kunne hatt en nedtrekksmeny med fontfamilie/fontkategori før nedtrekksmenyen for selve fontene. Hvis man først vet at man leter etter en gotisk font, hadde det vært fint å kunne slippe å se alle de tusen andre fontene man jo gjerne har liggende. Men finnes i det hele tatt en slik plug-in?

Det beste hadde selvfølgelig vært om hver font hadde meta-data om hva slags type font det er (det kanskje det har, ikke spør en amatør som meg) og at programmet (som Indesign) automatisk hadde organisert det for deg, men at du i tillegg kunne hatt mulighet til å redigere hva slags tag’er en font har.

Har alltid tusen forbedringsforslag til alt. Det er slitsomt å hele tiden legge merke til små (og store) ufullkommenheter, men litt gøy også da. Problemet er bare at ingen noen gang gjennomfører dem (nesten)…

Annonse

Nye bilder